Vi öppnar vår butik igen med restrektioner gällande Covid-19

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Discgolf och frisbeeprodukter

Här hittar du en liten del av vårt sortiment. Klicka på ”Alla produkter” nedan för att se hela sortimentet.

Kategorier

Putt & Approach

Midrange

Fairway drivers

Distance drivers

Prenumerera och spara pengar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av exklusiva erbjudanden och rabatter.

Våra leverantörer

Ledande tillverkare av discgolfprodukter
Innova
Discmania
Discraft Logo Black
Latitude 64
Kastaplast
Dynamic discs
Westside discs
Disctroyer Logo Black
Prodigy Logo Black

Frisbee och discar

Historia

Frisbee har funnits länge. Åtminstone har människor hivat frisbee-formade objekt sedan lång tid tillbaka. Själva ordet frisbee kommer från Yale University i USA. Att kasta med gamla pajformar blev populärt bland studenterna. Formarna hade sitt ursprung hos företaget ”Frisbie Pie Company”. Idén med runda, platta föremål som kan kastas mellan varandra plockade företaget Wham-O upp och tillverkade den allra första frisbeen.

De kallade sina första ”objekt” för Pluta Platter, Flying Saucer och Sky Saucer. När sedan begreppet ”Frisbee” kom på tal 1957 så bytte man namn och kallade alla sina discar för frisbee. Edward Headrick hette personen bakom den enorma succén som frisbeen blev. 1964 började han marknadsföra frisbeen som en ny sport och på 70-talet tog Headrick patent på kedjekorghålet. Tidigare hade spelarna kastat frisbee på träd, i papperskorgar och lite på måfå i olika parker. Nu kunde de under organiserade former utöva sporten mer professionellt. Sedan dess har korgarna utvecklats till att se ut som de gör idag.

På 70-talet byggdes även den första dicgolfbanan. Den anlades i Oak Grove Park i Kalifornien. I Sverige byggdes den första banan 1978 ute på Drottningholm, Stockholm. Kärsöns discgolfbana heter den. Idag har sporten exploderat och tillverkare av frisbees bara ökar. I Sverige finns Latitude 64 och Kastaplast. Wham-O finns inte längre på frisbeegolfmarknaden. För 30 år sedan fanns det hundratals banor, idag finns det tusentals. Speciellt i Sverige växer sporten väldigt fort. Detta tack vare att kommuner satsar på att bygga banor och att allt fler företag med inriktning på discgolf startar upp.

Det finns cirka tre miljoner spelare i USA och uppskattningvis 30.000 i Sverige. I världseliten hittar vi spelare som Paul McBeth, Paige Pierce, Ricky Wysocki och Catrina Allen. De bästa kan försörja sig på sporten. I grannlandet Finland är sporten gigantisk. Det finns till exempel fler discgolfbanor än vanliga golfbanor.

Att välja frisbee

Det finns förmodligen fler frisbees (discar) än vad du kan hålla reda på. Är du rutinerad har du säkerligen dina favoriter. Har du precis börjat kan det däremot vara lite krångligt att veta var man ska börja. Vi ska försöka underlätta dina val så mycket vi kan.

Till att börja med kan du kolla in våra nybörjarvänliga frisbees.

HÄR hittar du våra nybörjardiscar.

Till att börja med, hög ”speed” gör så att firsbeen flyger fort och långt? Det är inte riktigt så enkelt. För en frisbee med hög speed kräver betydligt mer kraft och teknik för att flyga som den ska. Därför kommer du som nybörjare förmodligen längre med en disc med lägre speed.

Frisbees (discar) sorteras in i tre kategorier. Putters, midrange och drivers. Den sistnämnda finns i ytterligar två kategorier, fairway driver och distance driver. Putters går kort och rakt, drivers går långt men är svårare att kontrollera.

Putters

Puttern har högre kant och därmed större luftmotstånd. Det gör att den flyger rakt och fångas upp bra av kedjorna i korgen.

Midrange

Midrange-frisbees har mindre luftmotstånd. De flyger alltså snabbare än puttern och ger lite mer distans. Den är dock fortfarande lättkontrollerad och flyger oftast rakt.

Drivers

Drivers är skapade för en sak, fart. De har mindre luftmotstånd och kommer således att flyga längre och fortare. En distance driver med hög speed är svårare än en med låg speed då det krävs mer kraft och teknik för att få iväg frisbeen på rätt sätt.

Är man ny i sporten klarar man sig med en eller två frisbees. En putter och en midrange. För att lära sig kring de olika flygegenskaperna och plasterna kan det vara bra att prova olika putters och midrange-frisbees.

När man lärt sig att kasta med putters och midrange kan det vara läge att gå upp till drivers. Läs gärna på innan du köper en disc så du inte köper en för svår disc från början. Du kommer att lära dig snabbare och ha roligare på vägen om du tränar med discar du kan kontrollera.

HÄR hittar du våra nybörjardiscar.

Över- eller understabil

Det finns tre olika typer av flygbeteenden. Stabil, överstabil och understabil. Om vi utgår från en högerhänt spelare som kastar backhand (RHBH) så kommer en stabil frisbee att gå rakt, förutsatt att du kastar den rakt. En överstabil frisbee är gjord för att gå från höger till vänster och en understabil frisbee kommer att gå höger innan den fadear vänster mot slutet.

Lycka till med ditt val av frisbee. Har du fler frågor är du välkommen att kontakta oss så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa dig.

Scroll to Top