Att välja disc

Att välja disc

Har du spelat ett tag har du förmodligen klart för dig vilka frisbees (discar) du gillar och inte gillar. Är du nybörjare kan det vara svårt att veta var man ska börja. Vi ger här några tips på vad du kan tänka på när du ska välja discar.

Ett vanligt nybörjarmisstag är att man skaffar en disc med hög speed för att man vill kasta så långt som möjligt. Vad man måste komma ihåg är att en disc med hög speed ofta kräver betydligt bättre teknik för att den ska flyga som det är tänkt.

Det finns tre olika typer av discar. Putters, midrange och drivers. Drivers delas även in i fairway drivers och distance drivers.

Putters

Putters har lite högre profil och en rundare kant. Det gör att den flyger rakt och den landar bra i kedjorna i korgen.

Midrange

Midrange har något lägre profil och är lite mer strömlinjeformad än puttern vilket gör att den går att kasta hårdare, den flyger längre men den är fortfarande lätt att kontrollera.

Drivers

Drivers är gjorda för att flyga med hög fart och långa distanser. Den har en lägre profil, spetsigare kant, den är strömlinjeformad för att skära genom luften bättre men den är svårare att kontrollera än en midrange eller putter. Drivers finns som fairway drivers och distance drivers där, som namnet antyder, distance drivers går längre.

 

När du börjar spela discgolf klarar du dig med en putter och en midrange. Prova gärna olika putters och midrange-discar och lär dig hur de olika discarna beter sig när du kastar dem i olika vindförhållanden, med olika kraft och olika tekniker. När du har full koll på detta kan det vara dags att gå upp till en fairway driver eller distance driver. Läs gärna på om discarna innan du köper dem så du inte skaffar dig en alldeles för svår disc i början. Det kommer göra din inlärning snabbare och du kommer ha mycket roligare på vägen mot att bli en bättre discgolfspelare.

Över- eller understabil

I discgolf finns tre olika termer för att beskriva en discs stabilitet. Stabil, överstabil och understabil. För att beskriva stabilitet utgår vi från en högerhänt spelare som kastar backhand (RHBH). En stabil disc är gjord för att flyga rakt om du kastar den rakt. En disc som är överstabil är gjord för att svänga från höger till vänster. Ju mer discen vill svänga, desto mer överstabil är den. En disc som går från vänster till höger kallas understabil.

Olika plaster

Det finns en mängd olika plaster. Varje tillverkare har sina egna plastsorter och det enda sättet för dig att veta vad som är bäst för dig är att prova dig fram. Plasten påverkar grepp och känsla, hållbarhet och stabilitet. Det självklara är så klart att en dyrare plast har längre hållbarhet än en billigare plast. I detta fallet får du vad du betalar för. Men vad gäller grepp och känsla är det individuellt vilken plastsort du tycker känns bra att kasta med.

Vad gäller stabiliteten så är det plastens beteende i olika väder som påverkar. Plast krymper när den kyls ner vilket kommer påverka flygegenskaperna hos discen. Det gör att exakt samma disc i två olika plastsorter kommer att flyga olika beroende på väder och vind. Se klippet nedan för att lära dig mer om detta.