Historia

Historia

Sedan urminnes tider har människor kastat med frisbee-formade objekt. Ordet frisbee har sitt ursprung från Yale University i USA. Collagestudenter använde gamla pajformar för att kasta mellan varandra. Pajformarna kom från företaget Frisbie pie company. Detta snappades upp av tillverkaren Wham-O till den allra första frisbeen.

Wham-O kallade sina första discar för pluto platter, flying saucer och sky saucer. Men när namnet frisbee kom på tal 1957 så bytte man namn och kallade alla sina discar för frisbee. Mannen bakom den stora succé som frisbeen blev hette Edward Headrick. 1964 började frisbee marknadsföras som en ny sport av densamme. Någon gång på 70-talet tog Headrick patent på kedjekorghålet. Detta gjorde att spelare som tidigare bara kastat den nyskapande produkten på träd, i papperskorgar, på picknickbord och runt i parker, kunde utöva discgolf på ett mer organiserat sätt. Kedjekorghålets design har förbättrats till hur det ser ut idag.

Under samma period som korgarna skapades byggdes även den första discgolfbanan. Denna anlades i Oak Grove Park i Kalifornien, USA. Sveriges första bana byggdes ute på Drottningholm, Stockholm. Kärsöns frisbeegolfbana invigdes 1978. Många olika tillverkare av golfdiscar har sedan dess poppat upp. I Sverige har vi Latitude 64 och det relativt nystartade Kastaplast. Wham-O som tillverkade den första frisbeen finns inte på marknaden för frisbeegolfprodukter. På 80-talet fanns hundratalet banor världen över. Idag finns tusentals. I Sverige har många fått upp ögonen för sporten och den växer lavinartat.

Idag finns det uppskattningsvis 3 000 000 spelare i USA och ca 30.000 i Sverige. De bästa spelarna i världen heter idag Paul McBeth, Richard Wysocki, Paige Pierce och Catrina Allen och de allra bästa kan försörja sig på sporten. I Finland finns fler discgolfbanor än vanliga golfbanor.