Olika kast

Olika kast

Kastteknik

Kasta en frisbee har väl i stort sett alla gjort. Men tekniken för att kasta en discgolfdisc annorlunda. Beroende på vilket typ av kast du ska göra är tekniken olika. Vi utgår från att du ska kasta ett utkast.

Det första och mest uppenbara är att du inte står med näsan mot målet. Du ska ha en position där din högra axel pekar mot målet om du är högerhänt och kastar backhand (RHBH).

Det andra är ansats. För att få in så mycket kraft som möjligt i discen behöver du ta några steg innan. Det vanligaste är att man avslutar ansatsen med ett så kallat X-steg där man sätter vänster ben bakom höger ben och sedan tar ett kliv med höger ben som sista steg. X-steget hjälper dig att använda hela kroppen i ditt kast. Detta visualiseras i det här klippet:

Vilken riktning din ansats har påverkar också vilket typ av kast du ska göra. Ska du kasta rakt blir din ansats rak. Ska du kasta ett hyzerkast (ett kast som går från vänster till höger (RHBH)) tar du istället ansatsen från vänster till höger kommer din kropp i en bättre position för ett hyzer-kast.

Den tekniskt mest komplicerade delen av ett utkast är just själva kastet. Det är viktigt att använda hela kroppen, att du sträcker ut ordentligt när du drar tillbaka discen och att du kastar igenom ordentligt. Will Schusterick förklarar detta på ett tydligt sätt i det här klippet: