Om Discgolf

Om Discgolf

Kortfattat kan man säga att discgolf är som golf fast med en frisbee, eller disc, istället för en boll och du kastar istället för att slå. Det går ut på att ta sig runt en bana på lägst antal kast. Sporten fungerar utmärkt som motion och du får komma ut i skog och natur samtidigt som det kan vara oerhört kittlande med tävlingsmomentet. Det finns allt från heltidsproffs till hobbyspelare och det kan vara precis lika roligt att spela, vilken nivå du än ligger på.

Sportens popularitet

Discgolf är lätt att börja med. Du behöver egentligen bara en disc sedan kan du gå ut och börja spela. Samtidigt är sporten oerhört komplex när man kommer upp lite i nivå. Detta har gjort discgolf till en populär aktivitet idag och det växer stadigt. Enligt senaste siffrorna från Svenska Discgolfförbundet finns det uppskattningsvis drygt 30.000 aktiva spelare i Sverige. En bidragande orsak till att discgolfen växer så mycket i Sverige är att allt fler kommuner bygger banor i och omkring löpspår för att öka aktiviteten och tryggheten i dessa miljöer. Även om det är en populär sport i Sverige så är det ingenting jämfört med vår granne Finland där det uppskattningsvis finns över 100.000 spelare.

Banorna

En bana kan bestå av 6, 9, 18 eller 27 hål. Det finns korthålsbanor som passar bra om du vill öva närspel eller vill gå en runda med barnen. De fullånga banorna har ibland olika avstånd på utkasten så banornas svårighetsgrad anpassas bättre till den nivå du ligger på. Ett tips för nybörjare är att kasta från de korta utkasten till en början. På så sätt har du större chans att nå bättre resultat, det blir roligare att spela och du får möjlighet att jobba på tekniken snarare änatt kasta så långt du kan.

En lista med discgolfbanor i Sverige hittar du här (extern länk).

Du har avslutat ett hål när frisbeen (discen) ligger i korgen. Korgen är en stålställning med kedjor hängande ner i själva korgen. När du träffar kedjorna ramlar discen ner i korgen och du räknar ihop antalet kast du behövde från utkast till korg. På vägen fram kan du tvingas ta dig förbi hinder i form av vatten, buskar, träd eller en lurig sidvind. Hålen kan vara allt från 40-50 meter upp till 250-300 meter.

Läs mer om hur du väljer discar, olika grepp och kast samt om discgolfens historia via menyn i toppen.